Inget att skriv om .....

vad ska jag skriva. Jag funderar......

Back in business

Ikväll har jag varit ute med kunder på en god middag som i gamla goda tider. Det var fantastiskt kul och trevligt. Nu sitter jag ofta hemma och jobbar själv men det jag gillar bäst är nog att vara iväg och umgås med folk. Vi åt gott och hade intressanta samtal kring jobb och nöje. Det som var roligast var att prata om hur "business" sker i olika kulturer i olika länder. Vi konstaterade snabbt att det är mycket stor skillnad bara mellan Sverige, Danmark, Finlad och Norge mfl.

Exempel:
1. Svenskar och Norrmän kommer bra överens.
2. I Danmark gäller inte en muntlig överenskommelse, vi du få något gjort krävs det ett skriftligt avtal,
3. I Finland ska du inte repetera dig, det anses som en förolämpning till den du talar med eftersom du då tror att du måste repetera dig så den du talar med ska minnas vad du säger.
4. I Sverige måste du vara tydlig och säga sanningen. Det är bättre att tala om problem i en produkt och vinna ett förtroende än att säga osanningar.
5. I Ryssland och Ukraina måste du dricka med kunden och du måste bli onykter för att kunna göra affärer. Dom tror att du som onykter talar sanning. Om du inte tar emot drickat så förolämpar du kunden.
6. I Iran får du inte hälsa på kvinnor före män, det anses ohyfsat.

Om du kan förstå detta kommer du långt och slipper göra bort dig.

Det som jag tycker är viktigt är att vara ärlig och övertygande på ett trovärdigt sätt. Dessutom måste du hålla det du lovar och vara seriös. Det gör stor skillnad.

Jag var hos en kund för några veckor sedan med en kollega. Jag och kollegan fick 6 timmar hos kunden. Från kunden var det 8 personer som lyssnade på vad vi hade att framföra. Det är alltså 48 timmar av deras tid som dom investerade i den information som vi framförde. Efter mötet fick jag veta att enda orsaken till att vi fick denna tid var ett förtroende. Denna kund hade inte gjort denna investering hos vilken leverantör som helst. Anledningen var alltså ett förtroende som vi fick tack vare en relation som byggds upp under många år. Om vi inte levererat något av värde hade denna tid varit till spillo för kunden. Nu litande han på att det vi skulle leverera. Det viktiga är att tjäna pengar och leverera kvalitet. Det är förstås en fördel om det görs under trevliga former och du har kul samtidigt. Mottot är att först tjäna pengar och sedan att ha kul.

Poängen är att du kan rasera en relation på mycket kort tid men det kan ta år att bygga en relation. Samma gällar alla relationer oavsett om det är i jobbet eller privat.

Det är inte alltid enkelt men det är värt jobbet. I arbetet ger det dig förhoppningsvis bättre affärer och bra relationer till kunder. I privatlivet är det samma sak men på ett annat sätt, det ger vänskap som håller livet ut förhoppningsvis. Jag tycker det är mycket svårt som vuxen att skapa nya relationer som håller. Istället för att bara försöka skapa nya tror jag att vi ska vårda det relationer vi har bättre.

Det är mycket bättre med några få riktiga vänner än många kompisar som är ytliga.

Tack alla riktiga vänner för att ni finns, du vet vem du är när du läser detta.

Förkylning

Det är typiskt, nu har jag blivit förkyld och fått ont i halsen. Alltid kommer det olägligt men sånt är livet.

Jag har nu åkt till Göteborg för tre nätter på Scadic och jobb. Det är inte kul att samtidigt vara krasslig men jag är inte så sjuk så jag stannar hemma. För ett par år sedan var jag i göteborg veckan före jul, jag fick influensa under tiden jag var kursledare och sista natten på hotellet var hemskt. Jag tog mig inte ur sängen på morgonen, fick beställa upp frokust till rummet. Jag fick dessutom ställa in sista dagen och sedan ta mig till tåget. Det var inte kul, supersjuk med feber på tåget i 3 timmar och sedan taxi hem. Jag blev sängliggande hela julhelgen och var inte på fötterna förrän frammåt 13-dagen. Ska man få influensa så rekommenderar jag inte att vara bortrest. 

Resan hit gick bra, tåget höll tiden och det var inga förseningar men internet fungerade inte. Mer än hälften av gångerna jag åker tåg så är det något som inte fungerar som det ska, förseningar eller tekniska problem av någon typ, ändå är tåget ofta fullt. Det är dessutom bättre för miljön än flyget.

Nu ska jag vila och vänta in min kollega som koller sent i kväll. Det blir lite mat när han kommer och så laddar vi inför morgondagen.

När jag åkte från Stockholm var det vinter, efter hanva sträckan var det mycket med vinter men nu är det vår. Det är varmare och någon snö finns det inte. Sverige är fantastiskt, eller hur.

Min första miljon är nu klar

Jag har sedan jag fyllde 20 år sparat till en privat pension. Allmän persion, ITPK och privat persion, allt detta i ca 20år har nu blivit 1.000.000kr. Allt detta framgår av det oranga kuvertet som kom i brevlådan i veckan. Av denna miljon så har jag sparat 750.000kr och värdeökningen är 250.000kr. Tack Sverige för att du hjälpt mig spara till detta. Hade jag sparat detta själv hade det aldrig blivit så mycket, jag hade förmodligen handlat upp mycket av pengarna. Nu får jag ju inte använda dessa pengar nu utan de ska användas senare, om ca 25 år. Därför kanske man inte ska kalla sig för miljonär bara för att man har dessa pengar. Jag ska alltså jobba i 25 år till och har jobbat i 20 år, inte ens hälften. Va läskigt att tänka så.

Det är kanske inte OK att skriva om pengar på detta sätter tycker nog någon av er men det bryr jag mig inte om, jag tyckte det var en kul grej.

Just nu har jag lite träningsverk och fortfarande ömmande fingertoppar på vänster hand. Sedan jag skrev sist har jag simmar 500 meter, fått massage, tränat Karate, varit på gymmet, övat på min ukulele och gått minst 1 timme om dagen i raska promenader. Detta gör jag för att göra av med överskottsenergi så jag inte går resten av familjen på nerverna. Problemet är bara att aktivitet skapar mer energi som jag då måste göra mig av med. Är detta en ond eller god cirkel? Jag tycker bara att det inte känns bra att sitta inne varje kväll utan att göra något. Det betyder inte att jag kritiserar dom som gör så, man får göra som man vill. Jag känner bara att jag inte vill göra det.

Mitt uppträdande på 40-års festen som Ukulelespelare gick utmärkt. Jag spelade inte så falskt och nästan rätt ackord genom hela låten, K spelade gitarr och det lät riktigt bra, allt enligt de som lyssnade. Jag fick till och med beröm men det kan man ge för att man ska bli glad, inte för att det lät bra. Det var i alla fall en musiklärare på plats som gav mig tips på hur jag ska komma vidare. Nu är det bara att öva mer och det gör jag. Därför blåsor och ömmande fingertoppar.

Nästa vecka ska jag till Göteborg igen. Då slipper jag sitta hemma varje dag och jobba och kommer ut i verkligheten. Det ska vara balans mellan resor och inte resor. Nu börjar jag bli less på inte resor så resan till Göteborg kommer bli kul.

Jag fick dessutom ett erbjudande om att åka på en dykresa till Röda havet i augusti. Den resan kan bli mycket kul men jag vet inte om det passar att åka då, vi får se.

Vilodag

Idag ska jag inte göra något speciellt, bara jobba och sedan ta det lungt och slappa. Fredag kväll passar till detta. Kanske blir det en god middag och umgås med familjen.

I morgon ska jag iväg och titta på helikopterflygning (modeller alltså). Då får vi se om jag bestämmer mig för hur jag ska göra och vad det blir för modell.

Snö och grått väder är vad jag ser utanför fönstret. Om vi har tur kommer det ett par decimeter i helgen.

Ömmande kroppsdelar

Jag har ont lite överallt just nu men jag klagar inte, jag bara konstaterar att det märks när kroppen fått börja göra nytta igen. Idag har jag jobbat som vanligt, sittande i köket och pratar med kunder, svarar på e-post och funderar ut smarta saker (hoppas jag). Det är inte så fysiskt ansträngande som du förstår.

Jag vill att kroppen ska jobba lite och då gick jag till gymmet efter middan. Det blev en timme på löpbandet, roddmaskinen och sedan trampcykel plus lite lyft av skrot. När detta var klart blev det en kvällspromenad med hundarna som vanligt.

Detta är resultatet av timmen på gymmet: 
Max Heart Rate: 153 (82% av maxpuls)
Medelpuls: 131 slag per minut (70% av maxpuls)
Förbrukad energi: 476 kcal

Maxpulsen räknas ut genom att dra ålder från 220 = 220 - 40 = 180 slag per minut (teoretiskt)

Som du kanske förstår så har jag använt mig av en pulsklocka.

När jag nu sedan kommit hem, duschat och druckit vatten så tog jag fram min Ukulele och började träna. Jag ska göra mitt första framträdande på lördag. Det blir att spela melodin till "Här kommer Pippi Långstrump" på en 40-års fest, det blir spännande. Det är inte så svårt, 4 olika ackord bara. Jag övade även på "Jag må hon leva" för säkerhets skull. Jag gör ju faktiskt min debut som fest-spelare i helgen så jag tar det på stort allvar, jag återkommer med resultatet.

Mina kroppsdelar som ömmar mest just nu är alltså fingerspetsarna på vänster hand, insidan på mina lår och matta armar. 

500 meter

...... tänk att 500 meter i en 25 meters basäng kan kännas oändligt långt men efter en stund är det klart. Jag och S simmade ikväll och det var skönt.

Efter gårdagens urladdning så hade jag lite verk i vissa muskler och det känndes i basängen. Nu känns det bra men lite ömmande muskler kommer jag nog ha under ett par dagar men det gäller bara att komma igång, träning några gånger i veckan gör nog susen.

 

Karate och Simulator

Nu ikväll var jag och tränade Karate med Norrtälje Karateklubb. Jag tänkte att jag skulle göra någon aktivitet under veckorna när jag är hemma. Eftersom det inte finns någon Tai Kwando klubb i Norrtälje så blir det Karate. En gång i veckan under våren och så får vi se vad som händer.

Det var riktigt kul, inte lika mycket med kondtion och styrka som jag hade trott utan fokus ligger på koordination och träna in Kator, rörelsemönster inom Karate. Jag blev ändå svettig, lite av styrkan finns ändå kvar sedan tidigare, det var inte några problem med 30 benböj och 20 armhävningar på knogarna. För ett år sedan klarade jag i alla fall inte 20 armhävningar, det är iofs inte så många men ändå.

Jag har också fått min helikoptersimulator jag beställt. Nu ska jag med datorn hjälp lära mig flyga, om det går bra och jag lär mig att flyga utan att krasha så kanske jag slår till med en riktig men jag vill se om jag kan först.Det går faktiskt att träna i datorn, simulatorn består av ett program likt vanligt flygsimulatorn från Microsoft men denna är anpassad för R/C och det följer med en sändare, lika som den riktiga man flyger med. Det är väldigt realistisk att flyga säger dom som vet. Kan man flyga i simulatorn kan man det i verkligheten. 

Nu är der bara att träna .......

Idag blev det skridskoåkning på lunchen med hundarna, vi åkte/sprang ca 2 km på lommarn och det tog allt som allt ca 1 timme. Perfekt träning och hundarna sover hela eftermiddagen.

 

Fantastisk dag på isen

Under lunchen idag tog jag en promenad till Lommarn, sjön som man kan åka skridskor på nu. Det finns plogade vägar så nu ska det åkas till helgen.

Idag sken solen och det var underbart ute. Passa på att njuta av solen om du kan, då får du energi och blir glad. Snart är det vår.

Rastlös

Jag är rastlös ....... Måste ta mig för att göra något ...... Jobba med kroppen, svettas och bli fysiskt utmattad.

Har du något förslag vill jag gärna att du berättar det för mig.

Förra hösten tränade jag Tai Kwando, det var kul och jag mådde bra men nu bor jag i Norrtälje och måste hitta något annat. Det finns MMA, Budo varianter, Karate, Thai Boxning mm. Något av detta kanske passar, jag ska kolla runt lite.

Nu promenerar jag massor och simmade idag í badhuset men vill göra något annat.

Jag återkommer när jag bestämt mig men jag vill ha dina tips!


RSS 2.0